maandag 31 maart 2014

Nationale Molendag 2014

Nationale Molendag 2014


Ontdek je molen

Nationale Molendag wordt in 2014 op zaterdag 10 en/of zondag 11 mei gehouden. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens open voor bezoek.

Drenthe Direkt houdt u op de hoogte van alle molens die in Drenthe draaien.

Het thema voor dit jaar is 'Ontdek je molen' waarbij activiteiten voor kinderen centraal staan. Molens kunnen heel veel zoals meel malen, water pompen, olie persen of hout zagen. Nationale Molendag is een mooie gelegenheid om te ontdekken hoe dit in zijn werk gaat, dus noteer deze data in je agenda en bezoek één van de geopende molens. Het volledige programma staat op deze website vanaf 1 april. Als u de nieuwsbrief wilt ontvangen over de Nationale Molendag, de vele regionale molendagen en ander molennieuws klik dan hieronder op de link en vul uw gegevens in.

De aankomende weken zullen we iedere keer een aantal molens bij u onder de aandacht brengen.

Vandaag:

Molen De Zaandplatte:


Molen De Zaandplatte is van het type beltmolen. Het achtkant en de kap zijn van hout en met riet bedekt. Ooit stond deze molen tot 1964 als grondzeiler aan de Hoogeveense Vaart in het Drentse Echten. Daar werd de molen in 1866 gebouwd door molenmaker Zilverberg voor de familie Van Holthe tot Echten.
In 1964 herrees de molen te Ruinen als beltmolen, op een plaats waar tot 1840 een korenmolen had gestaan. Jarenlang was De Zaandplatte door de aanpalende camping in gebruik als zomerhuis en lag hij verscholen in het groen. Door dit laatste kon er ook nauwelijks sprake van draaien zijn. In 1993 werd de molen door de toenmalige gemeente Ruinen overgedragen aan de huidige eigenaar. In 1995 werd begonnen met een ingrijpende maalvaardige restauratie, waarbij ook de omgeving werd gesaneerd. De Zaandplatte wordt thans bemalen door vrijwillige molenaars en trekt door zijn ligging aan een toeristisch fietspad naar het Natuurpark Het Dwingelderveld veel belangstellenden.
 
Tijdens de nationale molendagen is de molen op zaterdag geopend, er is muziek en een 2de hands boekenmarkt. Locatie: Engeland 9 7963 PW Ruinen
 

Molen van Makkum, Beilen

De Molen van Makkum is een korenmolen in de buurtschap Makkum, direct ten zuidoosten van Beilen in de provincie Drenthe.
In 1906 werd in opdracht van molenaar Hammingh de molen door molenmaker Lukas Reinds te Beilen gebouwd als opvolger van de laatste standerdmolen in Drenthe.
Deze standerdmolen woei op 18 januari 1906 om en stond aan de overzijde van de weg.
Voor de nieuw te bouwen molen werd gebruik gemaakt van een voormalige poldermolen te De Groeve, gemeente Zuidlaren.
In 1944 werd de molen hersteld door het steken van een nieuwe bovenas door molenmaker H. Wiersma uit Scheemda.
In november 1957 brak een deel van een roede af, waardoor de molen meteen buiten gebruik moest worden gesteld.
Na een restauratie-periode in de jaren 1961 tot 1964 was de molen na het aanbrengen van nieuwe roeden weer maalvaardig. Deze restauratie werd uitgevoerd door de molenmakers Doornbos en Schuitema.
In november 1973 echter sloeg een zware storm een deel van de heklatten van de molen weg. In 1997 onderging de molen opnieuw een restauratie. Door het afwaaien van de kap in 1992 waren de roeden gebroken. Bouwbdedrijf Dijkstra uit Sloten rustte de molen uit met fokwieken en remkleppen die door de doorboorde bovenas bediend worden. De molen heeft nooit een officiële naam gehad, maar wordt doorgaans als de Molen van Makkum aangeduid.

Tijdens de nationale molendag is de molen op zaterdag geopend, je kan er dan pannenkoeken bakken en als er voldoende wind is zal de molen draaien. Het is ook mogelijk om via een fiets- of wandelroute bij de molen te komen. Locatie: Makkum 40 9411 TK Beilen

De Eendracht, Gieterveen

Vóór 1877 stond deze molen nog te Nieuw-Buinen. In 1877 werd hij door molenmaker H. Wiertsema uit Scheemda op de huidige plaats voor de boeren gebouwd, die hem verhuurden.
Huurders waren Eghert Luichies, Lucas Oldenkamp, Vink en Vredevoogd.
Op een gevelsteentje leest men: 'Op den 5den maart 1877 is den eersten Steen gelegd aan deze molen door den Weleerw. Heer J. Schummelketel Burgem. der gem. Gieten'. In april 1904 brandde het achtkante bovenstuk af; het werd herbouwd als een ronde stenen molen door molenmaker Chr. Bremer. In 1905 werd de molen gekocht door R.J. Mulder. In 1939 werd een houten roede (met zelfzwichting) vervangen door een (ijzeren) Pot-roede en in 1951 werd een nieuwe windpeluw aangebracht. De houten roede was van de poldermolen te Leutingewolde, de ijzeren van Meedhuizen. De Eendracht is in 1958 door molenmaker Bremer te Adorp gerestaureerd. In 1978 onderging de molen een nieuwe restauratie. In de loop der jaren ging de conditie van de molen achteruit en werd medio 2002 een nieuwe restauratie zeer noodzakelijk. Na het overlijden van molenaar Johannes Mulder in 2004 werd de Molenstichting Drenthe als erfgenaam van Johannes Mulder eigenaar van de molen. Deze stichting heeft de molen in 2007/2008 grondig laten restaureren, waarbij op de binnenroede de zelfzwichting weer terug kwam.

Tijdens de nationale molendag is de molen op zaterdag geopend. Korenmolen De Eendracht is open en draait op volle toeren. Er wordt brood gebakken in de leemoven. Een zendamateur legt zo veel mogelijk contacten vanuit de molen. Brood kunt u vooraf bestellen bij H. Poelman, Broek 57, Gieterveen, 0599-648621. Locatie: Broek 62, 9511 PV Gieterveen.




 

Geen opmerkingen: