zondag 30 maart 2014

Fochteloërveen een uniek natuurmonument in het Drentse Landschap



 
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Marius Tonckensfonds en Camping De Schuilhoeve zijn de afgelopen jaren  grootschalig aan de slag geweest aan de Drentse kant (de oostzijde) van het Fochteloërveen. Vandaag een introductie over dit bijzondere gebied.
Het Fochteloërveen is Natura-2000 gebied met name vanwege de aanwezigheid van levend hoogveen en bovendien het enige natuurgebied in Nederland waar kraanvogels broeden. Mei 2010 nestelden er drie paartjes. 
 
 

Ontstaan van hoogveen

 
Hoogveen ontstaat op plekken waar regenwater blijft staan en veenmossen eeuwen achtereen kunnen groeien. De veenmossen sterven van onderen af en groeien aan de bovenkant door. Na eeuwen ontstaat zo een bodem met dik pakket veenmossen. Het hoogveen groeit boven de omgeving uit, waardoor het grondwater de wortelzone van de planten niet meer bereikt. De veenmossen zijn als een spons en houden het regenwater vast. Door de zuurstofarme omstandigheden verteren de afgestorven mosresten niet.
 
 

 

Hoogveen zeldzaam

 
Levend hoogveen is uiterst zeldzaam in ons land. Van de 90.000 hectare die in 1900 nog bestond, is
amper 3600 hectare over. Daarvan is slechts enkele hectare actief, dus groeiend hoogveen. Ook in andere Europese landen is het areaal hoogveen drastisch gedaald. Dat betekent dat de typische planten en dieren die alleen leven in een hoogveengebied, internationaal sterk onder druk staan. Bescherming van het resterend hoogveen is daarom van groot belang.

 

 

Wat hebben alle werkzaamheden opgeleverd?

Zeer zeldzaam kamveenmos, 'Een ogenschijnlijk nietig plantje dat aangeeft dat het goed gaat met de hoogveenontwikkeling in het Fochteloërveen', aldus boswachter Kim Pierik.
 
 
 
 
 
 
Meer dan 5000 rietganzen,  Het Fochteloërveen is voor deze 5000 rietganzen een prima plek om de winter door te brengen. Ze vinden voldoende voedsel in de omgeving en beschutting in de wetlands. 
 
 
 
 
 
 
 
De Kraanvogel is weer terug in het Fochteloërveen, De grootste kans om zelf kraanvogels te zien, heb je vanaf de uitkijktoren in het Fochteloërveen. Vandaaruit heb je een magnifiek uitzicht over een groot deel van het Fochteloërveen.
 
 
 
 
 
 
 
Slangenarend gespot, de slangenarend is een majesteuze roofvogel die voornamelijk slangen, hagedissen en kikkers op het menu heeft staan. En slangen zijn er voldoende te vinden in het Fochteloërveen.
 
 
 
 
 
 
 
Dit is een kleine opsomming van al het moois dat dit project tot nu toe heeft opgeleverd, natuurlijk wil je dit met eigen ogen waarnemen.
 

 


Unieke uitkijktoren 'de zeven'

In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. Het bied je als bezoeker een prachtig uitzicht over één van de laatste hoogveengebieden van Europa. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem er eens een kijkje! Gewapend met een verrekijker zie je misschien één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Veel plezier!

 

Vogelkijkhut

Even overdekt vogels kijken? Aan de Brunstingerplas staat een vogelkijkhut waar je ieder jaargetijde van andere vogelsoorten kunt genieten. Voor de niet vogelaar; in de hut hangt een informatiepaneel met de meest voorkomende soorten.

 

Voorproefje

Alvast even een voorproefje nemen voordat je op pad gaat? Kijk dan ook eens op de website van Judith Bouma en de site van Harke Kuipers en Herman Feenstra.
 

Geen opmerkingen: